Hírek, események

Heti események

Fenntartói közlemény az óvodai beiratkozásról
Részletek
Állások
Óvodapedagógus munkakör
Részletek
TSMT torna
Részletek
Tiszakécske Járási hivatal
2017. április 1-től módosult, itt található a változás
Részletek
Környezetvédelem
A gyermekek és családjaik környezetvédő szemléletének alakítása az óvodában
Részletek
Madárbarát óvoda
Részletek
Mihály Nap 2013
Részletek

Állatok világnapja október 4.

     Az állatok védelme a legrégebbi ismereteink szerint Assisi Szent Ferenc nevéhez kapcsolódik. Tanítása a ma emberének is példamutató: Éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel megtaláljuk a harmóniát, a békét. Felhívása ma talán még fontosabb, hiszen a mai kor embere a mindennapi szükségleteinek kielégítése miatt egyre többet foglal el a természetből. Ezért az állatok világnapját október 4-én, az állatok védőszentjének is tartott Szent Ferenc halála napján tarjuk.

   Az állatok világnapja 1931-ben született meg Olaszországban. A kezdeményezés célja, a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Magyarországon a 90-es évek után vált népszerűvé. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a velünk élő állatok szerepe dominál az ünnepen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

    Az állatok világnapja nagyon jó lehetőség arra, hogy mind a gyermekeket, mind a felnőtteket szembesítsük az embereknek az állatokkal kapcsolatos, sokszor tudatlanságból, nemtörődömségből adódó helytelen, máskor tudatos és rosszindulatú vagy éppen kegyetlen viselkedésével.
    Ezért az óvodában is minden évben megemlékezünk erről az ünnepről, hiszen már gyermekkorban el kell ültetnünk a természet, és állatszeretet csíráit. A csoportok egész héten állatokkal foglalkoztak, de mindenki másként. Jó lehetőség nyílik az állatok csoportosítására, a vadon élő és házi állatok összehasonlítására is. Vannak, akik a kecskeméti Vadasparkba szerveznek családi kirándulást, mások egy közeli tanyára mennek lovas kocsival a házi állatok megfigyelésére. A látott, megtapasztalt esemény a gyermekek élményrajzaiban tükröződik leginkább. Az óvoda aulájában megrendezett rajzkiállítás évről évre nagy nézettségnek örvend.

Bemutatkozás| Szolgáltatások| Galéria| Csoportok| Zöld Óvoda| Innovációink| Dokumentumok| Alapítványaink| Kapcsolat| Aktuális
© Copyright Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvoda. Midnen jog fenntartva. Készítette: Global Web Design Stúdió